l

Luovuuden avautuminen

Kaikki ihmiset ovat luovia. Luovuus on ihmiselle luonnollista ja normaalia. Luomisen ilo kuuluu meille jokaiselle. Ei ole tarpeen ryhtyä virallisesti kirjailijaksi tai taiteilijaksi kokeakseen luomisen ja ilmaisun iloa. Perinteiset luovat alat ovat vain yksi mahdollisuus toteuttaa luovuutta ja ilmaista itseään. Voit kokea luomisen ilon kaikissa elämäsi tilanteissa, ja kaikilla mahdollisilla tavoilla.

Luominen ja itsensä ilmaiseminen kehittävät meitä ihmisinä, ja tuovat elämäämme iloa ja uutta sisältöä. Ihmiset kaipaavat luomisen intohimoa. Me kaipaamme luomiseen ja ilmaisuun täydellistä uppoutumista. Luominen elävöittää ja virkistää ihmismieltä. Itsensä ilmaiseminen vapauttaa ja eheyttää meitä. Luovuus ja itseilmaisu eivät vaadi mitään erityisiä lahjoja tai taitoja. Ne ovat mahdollisia meille kaikille.

Lapsuudessa kaikki lapset ovat luonnostaan luovia. Alussa luovuus on helppoa ja vallatonta. Luomme silloin helposti ja vaivattomasti aina uutta ja uusia leikkejä. Jossain vaiheessa kaikki kuitenkin muuttuu. Luovuuden avoin virta usein tukahtuu ja katoaa kun kasvamme aikuisiksi. Silloin meidän kykymme ilmaista itseämme jähmettyy, ja me kadotamme kosketuksemme todellisiin tunteisiimme. 

Tähän on monia syitä. Arvostelu voi haavoittaa luovuuttamme silloin kun se on herkimmillään, ja saa sen vetäytymään piiloon. Meidät kenties opetetaan tekemään asiat juuri tietyllä tavalla, eikä luovuutta tai ainutlaatuisuutta kannusteta. Arvostelun pelko voi estää meitä edes yrittämästä. Täydellisyyden tavoittelu voi tehdä luomisesta tuskallista ja vaikeaa. Myös luomista ja ilmaisua koskevat mielikuvat voivat olla rajoittavia ja harhaanjohtavia. Kaikki tämä tukahduttaa ja kuihduttaa luovuuden luonnollisen virran.

Se, mikä on kadonnut, voidaan kuitenkin löytää uudelleen. Lukkiutunut virta voidaan avata jälleen, ja haavoittunut elvyttää taas eheäksi. Tämä prosessi on samalla matka sisimpäämme, kuin löytöretki meihin itseemme. Näillä sivuilla on paljon menetelmiä luovuuden vapauttamiseksi, ja aidon itsesi ilmaisun uudelleen löytämiseksi. Nämä menetelmät ovat kuitenkin vain apukeinoja tällä matkalla. Sinä olet se, joka kulkee tämän matkan. Sinä löydät luovuutesi ja ilmaisusi vapauden omilla voimillasi.

Aloittamisen vaikeus
Luomisen prosessi
Luovuuden suojeleminen
Kritiikin vastaanotto
Täydellisyyden tavoittelu
Luovuuden ja ilmaisun mahdollisuudet
Luomisen terapia
Luomisen ilo
Luomisen intohimo

Aloittamisen vaikeus

Toisinaan aloittaminen voi olla kaikkein vaikein vaihe luovuudessa. Voit tuntea tarvetta luoda, mutta kuitenkaan saa tehtyä sitä mitä haluat. Voit tuntea haluttomuutta ja väsymystä. Tyhjä paperi tai näytön ruutu voi näyttää ylitsepääsemättömältä esteeltä. Pelkkä ajatus luomisen tekemisestä voi tuntua raskaalta, ja löydät aina uusia keinoja välttää sitä.

Silloin luovuutesi on lukkiutunut. Haluisit kyllä luoda, mutta sisäiset syyt estävät sinua. Arvostelun pelko, epäonnistumisen tai onnistumisen pelko, täydellisyyden tavoittelu, niistä kaikista on tullut liian raskas taakka sinulle. Monet niistä ovat yleensä täysin tiedostamia tunteita, ja juuri sen takia niistä vapautuminen voi olla niin vaikeaa. Sen tähden monet näiltä sivuilta löytyvät harjoitukset keskittyvät näiden tunteiden esille tuomiseen, niin että voit kunnolla käsitellä ne, ja päästä niistä yli.

Luovuus paranee parhaiten tekemällä, joten tee joka päivä sen eteen jotain, vaikka kuinka pientä tahansa. Valmista työtilasi, huolehdi välineistäsi, tee jotain muuta joka liittyy luomiseen. Kokeile tehdä jotain muuta taidetta kuin omaasi. Luo jotain ohi mennen, tanssi tai laula hetki, kirjoita pari sanaa, maalaa pari viivaa. Silloin jokainen päivä vie sinua edes hiukan eteenpäin. Jokainen askel on tärkeä luovuuden tiellä.


Rentoutuminen
Aloittamisen vaikeuden ylittämiseen monia yksinkertaisia keinoja, joista eräs toimivimpia on yksinkertaisesti rentoutuminen. Kun haluaisit luoda, ja se tuntuu liian vaikealta, niin lopeta ensin kaikki yritykset pakottaa itsesi toimintaan. Istu alas, ja rentoudu.Rentouta järjestelmällisesti kaikki lihaksesi jännittämällä ja vapauttamalla ne. Hengitä syvään, ja puhalla ulos kaikki jännitys.

Kun olet nyt rentoutunut, niin kuvittele mielessäsi itsesi tekemässä ja luomassa haluamallasi tavalla, juuri nyt. Pidä keho rentona, ja eläydy ajatukseen. Kun ajattelet itseäsi toimimasta juuri tällä hetkellä, ja pysyt rentona, niin halu toimia syntyy täysin luonnollisesti sisälläsi. Liiku vasta kun tunnet selkeää tarvetta toimia niin kuin mielessäsi ajattelit. Mene nyt projektisi ääreen, ja rentouta kehosi uudelleen. Vasta sitten aloita luominen. Huomaat pian, kuinka paljon kevyempää ja helpompaa se on.

Tämä menetelmä toimii hyvin, koska henkiset paineet saavat kehosi alitajuisesti jännittymään. Sen takia luomisen pelkkä ajattelu tuntuu raskaalta ja vaikealta, koska se on myös käytännössä raskas lihasten jännittämisen takia. Kun kuvittelet itseäsi tekemästä mitä tahansa asiaa, niin halu tehdä sitä asiaa syntyy meissä täysin luonnostaan.

Estojen avaaminen
Vapauta kertyneet tunteet ja estot ilmaisun avulla. Pura ne luomalla vapaasti ja ilman rajoituksia. Läiski värejä paperille, kirjoita mitä mieleen tulee, tanssi villisti. Ilmaise tunteesi ja huolesi taiteen kautta. Avaa kaikki tukokset luovuutesi avulla, ja luovuutesi virtaa jälleen vapaana ja avoimena. Tee jotain toista taidemuotoa kuin mitä tavallisesti yrität tehdä, niin voit löytää aidomman luovuuden helpommin.

Leikkiminen
Luomisesta voi tulla helposti liian vakavaa puuhaa. Silloin on aika leikkiä ja pitää hauskaa. Leiki luovuudellasi, ja löydä uudelleen luomisen ilo. Askartele, piirtele, leiki ja pidä hauskaa. Luominen ja itseilmaisu ovat iloisia asioita. Ne tuovat hauskuutta ja iloa elämääsi, joten iloitse siitä koko sydämestäsi.

Anna luovuudelle aikaa
Joskus tarvitset vain aikaa löytääksesi innoituksesi uudelleen. Istu kaikessa rauhassa luomuksesi ääreen. Anna sille yksinkertaisesti aikaa. Voit asettaa kellosta tietyn ajan, ja käyttää sen luomiseen. Lahjoita tämä aika luovuudellesi kokonaan. Mitään erityistä ei tarvitse tapahtua. Tärkeintä on, että olet tässä ja nyt, ja annat aikasi ja huomioisi teoksellesi. Voit rauhassa keskittyä omiin tunteisiisi. Koe mitä tunnet sillä hetkellä, ja rentoudu. Päästä irti kaikista painesta ja jännityksistä.

Takaisin

Luomisen prosessi

Luominen on elävää ja kehittyvää. Luominen on prosessi, se on matka. Se tarvitsee kehittyäkseen aikaa, ja monta haparoivaa askelta. Kaikki luovat teokset alkavat epävarmasti, hahmotellen, etsien muotoaan. Aina kuin aloitat uuden luomisen, kaikki on vielä avonaista, vasta mahdollisuus. Hahmottele ja luonnostelu sitä omalla tavallasi. Hitaasti se kasvaa ja syntyy sinun kauttasi.

Uuden luominen syntyy kokeilemalla ja tutkimalla, leikkimällä ideoilla. Monta harhapolkua käydään läpi, ennen kuin saavumme päämäärään. Kaikki ne ovat tarpeellisia. Anna kaikille poluille mahdollisuus. Anna taiteellesi tilaisuus elää, ja saada aina uusia muotoja. Luominen on mahdollisuuksien kokeilua ja valitsemista. Hyväksy alussa epätäydellisyys, ja keskity itse tekemiseen.

Kehitä teoksia kaikessa rauhassa. Anna niille aikaa. Uskalla kokeilla, ja löytää uusia uria. Luominen on kuin löytöretki tuntemattomaan. Edes teoksen luoja itse ei tiedä sen lopullista muotoa. Se on tutkimusmatka sinun sielusi syvyyksiin. Anna luomisen prosessille tilaisuus elää ja kehittyä. Anna sille aikaa ja huomioita. Anna sen kehittyä omalla tavallaan, ja löytää oman muotonsa.

Takaisin

Luovuuden suojeleminen

Luominen on hyvin kaunista, mutta myös hyvin herkkää. Kun todella luomme jotain uutta, niin paljastamme itsemme ja syvimmät tunteemme. Arvostelu ja kritiikki voi herkästi haavoittaa meidän syvimpiä tunteitamme, jos emme osaa olla varovaisia. Varsinkin alussa, kun olemme vasta löytämässä itsemme ilmaisua, niin luovuutemme on vasta hento verso. Se voidaan tukahduttaa varomattomilla ja ilkeillä sanoilla, ennen kuin se pääsee kasvamaan ja kehittymään.

Jonain päivänä luovuus voi kasvaa mahtavaksi puuksi, jonka juuret ulottuvat syvälle meidän sydämeemme. Sitä ennen luovuutta kannattaa tarkoin varjella ja suojella. Näytä teoksiasi vain niille, jotka ovat aidosti tukevia ja kannustavia. Sama koskee myös kaikkia ideoita ja suunnitelmia. Yksi ainoa negatiivinen henkilö kykenee tuhoamaan viattoman innostuksen muutamalla vähättelevällä huomautuksella.

Kokemuksen myötä luovuutesi vahvistuu. Se tarvitsee silti aina hoitoa ja huolenpitoa. Huolehdi luovuudesta kuin kallisarvoisesta aarteesta sisälläsi, sillä juuri sitä se on. Hoivaa sitä kuin herkkää ja ihmeellistä kukkaa, ruoki ja ravitse sitä uusilla ideoilla ja kokemuksilla. Avaa kaikki esteet luovuutesi tiellä niiden ilmestyttyä, ja anna luovuutesi ja ilmaisusi virrata vapaasti ja luonnollisesti.

Takaisin

Kritiikin vastaanotto


Luodessasi omaksi iloksesi sinä luot vapaasti omasta sydämestäsi. Tällöin kaikki kritiikki ja arvostelu on tarpeeton. Kun ilmaiset omaa itseäsi, niin luot omasta ainutlaatuisesta näkökulmastasi, ja teoksesi ovat sielusi kuvia. Jos otat siinä huomioon muiden mielipiteet, niin kyseessä ei ole enää itseilmaisu. Kadotat oman yksilöllisyytesi ja ainutlaatuisuutesi yrittäessäsi muuttaa luovuuttasi muiden hyväksymään muotoon. Tarkoituksena on luoda mitä sinä haluat, ei mitä muut haluavat. Muut voivat itse luoda omat teoksensa omalla tavallaan.

Vasta kun yrität saavuttaa jotain tiettyä asiaa, niin muut voivat muut kertoa kuinka sinä heidän mielestään siinä onnistuit. Kuten jos yrität välittää tiettyä mielikuvaa, tai herättää katsojassa jotain tiettyä tunnetta, niin silloin mielipiteistä on hyötyä. Suurin hyöty on tekniseen puoleen keskittynyt arviointi, joka voi auttaa sinua kehittämään tekniikkaasi. Hyödyllinen palaute kertoo sinulle, milloin olet menossa oikeaan suuntaan, ja antaa uusia ideoita ja mahdollisuuksia kehitettäväksi.

Jos haluat tuottaa teoksillasi iloa toisille ihmisille, niin tarvitset silloin palautetta suoraan heiltä. Kriitikot arvioivat teoksia erilaisesta näkökulmasta kuin tavalliset ihmiset, jotka haluavat vain nauttia kokemuksesta. Jos taas haluat teoksillesi taloudellista hyötyä, niin silloin tarvitset asiantuntevia mielipiteitä ja arvosteluita. Silloin kannattaa ehdottamasti varmistaa, että arvostelijalla on myös kykyä arvioida työtäsi. Joko arvostelijalla on alalta oikeaa kokemusta, tai hän on itse tuottanut menestyviä teoksia. Muussa tapauksessa voi olla vaikeaa tietää, kuinka hyödyllistä saamasi arvostelu on.

Suurin osa arvostelusta on kuitenkin hyödytöntä, ja usein myös haitallista. Yleensä tämä arvostelu koskee vain sitä, mikä arvostelijan mielestä on väärin ja pielessä. Tästä on lähinnä haittaa, sillä on hyvin vaikeaa ja energiaa kuluttavaa yrittää olla tekemättä jotain. Juuri se rajoittaa luovuuttamme, kun yritämme välttää toimimasta jollain tietyllä tavalla. Kaikki arvosteleva ja virheitä poimiva kritiikki on vain haitallista luovuuden kannalta. Luominen on tekemistä. Virheiden välttäminen on luomisen vastakohta. Se vain rajoittaa ilmaisukykyäsi ja luovuutesi virtaa. Usein juuri se, mikä on joidenkin mielestä virheellistä, on juuri uutta ja ainutlaatuista. Se ei vain istu sovinnaiseen käsitykseen oikeasta ja väärästä tavasta.

Luovuudessa ei ole mitään rajoja. Ei ole oikeita tai vääriä tapoja tehdä asioita. Tee vapaasti virheitä, ne ovat osa luomisen prosessia. On lukemattomia mahdollisia tapoja tehdä asioita. Voit tehdä kaiken vapaasti omalla tavallasi. Luo itsellesi omaksi iloksesi. Luomalla ja tekemällä kehität itsellesi oman ainutlaatuisen tyylisi. Tämä on todellista itseilmaisua. Se ei tule tietenkään miellyttämään jokaista ihmistä, kuten ei tee mikään muukaan asia. Se kuitenkin voi tuottaa sinulle suurta iloa ja mielihyvää. Kun luot omaksi iloksi, niin tärkeintä on itse prosessi, ei sen lopputulos.

Takaisin

Täydellisyyden tavoittelu

Suojele luovuutta myös itseltäsi. Ankarin kriitikko elää meidän sisällämme. Sitä kutsutaan täydellisyyden tavoitteluksi. Sille ei ole mikään ole tai tule olemaan tarpeeksi hyvää. Täydellisyys on tavoite, jota on mahdotonta saavuttaa. Sen yrittäminen on vain eräs keinoista tukahduttaa luovuus kokonaan.

Luovia teoksia voi kehittää ja parannella loputtomiin. Joskus on kuitenkin aika sanoa, että tämä on tarpeeksi hyvä. Rentoudu, ja päästä siitä irti. On aika siirtyä seuraavaan luomukseen. Anna itsellesi tunnustusta siitä, mitä olet saavuttanut. Tärkeintä on, että teit sen. Tärkeintä on, että uskalsit ja loit jotain uutta.

On mahdollista päästää irti täydellisyyden vaatimuksesta, rentoutua ja iloita luomisen ihmeestä. Jokainen luova teko on askel eteenpäin, ne ovat osa oppimista. Keskity luomisen prosessiin, ja unohda loppu kokonaan. Ota vastuu vain luomisesta itsestään, ja anna lopputuloksen syntyä itsestään. Päästämällä irti kaikista vaatimuksista me voimme vapautua turhista esteistä ja painolasteista. Tärkeintä on matka, luomisen prosessi.  

Takaisin

Luomisen ja ilmaisun mahdollisuudet

Luominen ja itseilmaisu voivat merkitä meille monia asioita. Ne voivat olla ilon ja riemun lähde, uuden luomisen leikkiä. Luovuus voi tuottaa meille syvää tyydytystä, ja tuoda tarkoitusta meidän elämäämme. Se voi olla myös terapeuttinen kokemus, joka vapauttaa meidän menneisyyden painolastista. Luovuus voi eheyttää ja parantaa meitä. Se voi olla myös jotain suurempaa ja syvällisempää. Luominen voi olla intohimoinen kokemus, jonka avulla me voimme ilmaista jotain itseämme suurempaa.

Luovuus sisältää rajattomat mahdollisuudet. Sinä voit itse päättää, miten nuo mahdollisuudet käytät, ja mihin suuntaan luovuutesi voiman. Luomisessa on monia tasoja, jotka jokainen avaavat sinulle tien suurempaan ja kauniimpaan ilmaisuun. Löydät itsellesi sopivan tien etsimällä ja kokeilemalla. Luovuus on aina uusien polkujen löytämistä.

Takaisin

Luomisen terapia

Ihmiset keräävät tunteita ja kokemuksia itseensä elämänsä aikana. Nuo tunteet voivat olla myös negatiivisia, jolloin niistä tulee painolastia meidän elämässämme. Taide voi olla kaikkien näiden tunteiden purkautumistie. Me voimme ilmaista sen avulla kaikkea sitä surua ja vihaa, pelkoa ja kärsimystä mitä me tunnemme sisällämme. Yhtä hyvin me voimme ilmaista iloa ja riemua, sillä myös nämä tunteet jäävät meiltä toisinaan kokematta. Luovuus ja itseilmaisu voivat olla hyvin vapauttavia kokemuksia.

Katharsis tarkoittaa tunteiden puhdistautumista. Se tarkoittaa kerääntyneiden tunteiden vapauttamista ja käymistä läpi uudelleen. Aloittaessasi luomisen ja itsesi ilmaisun, kohtaat ennen pitkää negatiivisten tunteiden kerroksen. Nuo tunteet pitävät sisällään kaikki pelot ja rajoitukset, jotka tukahduttavat luovuuden. Purkamalla nuo tunteet taiteen kautta voit vapautua vuosien aikana kerääntyneestä painolastista. Katharsis voi olla hyvin vapauttava ja eheyttävä kokemus, joka parantaa ja eheyttää koko elämäämme.

Pelkästään jo tämän kannattaa eheyttää luovuus, ja kokea itseilmaisun vapaus. Toisille tämä onkin riittävästi, ja he voivat tunteensa ilmaistuaan vapautua jatkamaan elämäänsä, joka on nyt tasapainoisempaa ja onnellisempaa. On myös mahdollista jäädä tälle asteelle, ja jatkaa luomista käyttäen siihen näitä negatiivisia tunteita. Tämä kuitenkin sitoo meidät vaaralliseen kehään, sillä luodessasi negatiivista kokemuksista tarvitset niitä aina lisää.

Kaikki tunteet ja kokemukset ovat luomisen polttoainetta. Tarvitset niitä aina lisää luodessasi jotain uutta. Luodessasi tuskan kokemuksista tarvitset aina lisää tuskaa. Se aiheuttaa silloin itsetuhoista käytöstä., jotta voisit jälleen kokea kärsimystä, ja käyttää sitä luomiseen. Luominen näin on usein myös puuskittaista ja epävarmaa, ja riippuvaista tunteiden ailahteluista. Ennen kaikkea se ei ole kovinkaan hauskaa, vaan pakonomaista tarvetta purkaa ja ilmaista näitä tunteita.

Negatiiviset tunteet ovat kuitenkin vain pieni osa ihmisen ilmaisua. Tämä tapa ei ole ainoa ilmaisun mahdollisuus. Luominen voi olla paljon enemmän. Katharsis on vasta alku. Se on vasta tunteiden ja kokemusten pintakerros. Menemällä tämän kerroksen läpi, me löydämme aidot ja syvemmät tunteemme. Vasta sen jälkeen alkaa luomisen todellinen ihme. Voimme luoda myös valosta ja rakkaudesta, ja elämän ihmeistä. Silloin luominen on kaunista ja ihmeellistä.

Takaisin

Luomisen ilo

Luominen on voi olla helppoa ja hauskaa, ja vaivatonta kuin leikkiminen. Se voi olla tutkimusmatka ja uuden kokeilua. Luovuus virtaa helposti ja vapaasti, kun olet saanut ilmaistua kaikki negatiiviset tunteesi. Silloin voit todella nauttia luomisesta, ja ilmaista kaikki ilosi ja riemusi. Voit löytää uudelleen ilmaisun viattomuuden ja luonnollisuuden.

Leikittele väreillä ja muodoilla, sanoilla ja äänellä. Ilmaise itseäsi kaikilla mahdollisilla tavoilla. Luovuutesi puhkeaa kukkaan kaikilla aloilla. Tämä on luomisen luonnollinen vaihe. Tässä vaiheessa luominen on paljon helpompaa ja luonnollisempaa. Olet löytänyt silloin uudelleen lapsen viattoman leikin, ja luontaisen ilmaisun. Tämä on puhdasta luomisen iloa.

Takaisin

Luomisen intohimo

Luominen voi olla myös enemmän kuin vain oman itsen ilmaisua. Sanon tätä korkeammaksi taiteeksi. Edelliset vaiheet keskittyivät meidän itsemme ilmaisuun. Toinen oli negatiivisen kokemusten ilmaisua, toinen taas positiivisten. Yhdessä nämä kaksi muodostavat tasapainon. Koettuasi ne molemmat, ilmaistuasi itsesi jokaista puolta, voit ilmaista joitain vielä enemmän.

Korkeampi taide keskittyy ilmaisemaan jotain suurempaa. Taiteella voit ilmaista asioita, jotka ovat suurempia kuin sinä itse. Voit ilmaista jotain elämääsi suurempaa ja kauniimpaa. Tämä on taidetta, joka synnyttää todellisen intohimon. Voit luoda intohimoisesti, unohtaen ajan ja paikan, ja itsesi, ja keskittyä vain luomiseen. Tämä on luomisen hurmiota.

Luominen näin on antaumuksellista. Annat silloin taiteen tekemisen hetkellä sille kaiken. Asetat silloin itsesi syrjään, ja annat luomisen voiman virrata lävitsesi. Me olemme enemmän kuin vain arkiset kokemuksemme. Ihminen on jotain enemmän, jotain suurempaa. Luomisen hetkellä voit ymmärtää sen. Voit löytää sen, kun asetat itsesi syrjään, ja annat kaikkeuden ja luomisen energian virrata vapaana sinun kauttasi.

Voit löytää tämän maagisen hetken asettamalla itsesi syrjään. Löydät sen antamalla luomiselle kaikkesi. Teokset, jotka syntyvät näin sisältävät jotain enemmän, jotain suurempaa. Se voi olla myös laulu tai tanssi, joka on olemassa vain esittämisen hetken ajan. Silti tuo hetki jää meihin ainaiseksi, sillä tuolla hetkellä me voimme koskettaa ikuisuutta.

Takaisin

English

Muita sivujani:

Meditaatio-opas
Kirjoittaminen
Visualisointi
Chakrat
Tantraopas

Copyright: Flowguide.com