l

Luova kirjoittaminen

Sanoilla on maailmoja luova voima. Ne virtaavat toinen toisensa perään, sanoista tulee lauseita, lauseista kappaleita, ja kappaleista syntyy kirja. Tuo kirja taas on kokonainen uusi maailma. Kirjoittamalla sinä voit luoda aina uusia maailmoja seikkailuineen ja ihmisineen. Kirjoittajana sinulla on rajaton valta. Voit luoda maailmoja mielesi mukaan. Sanoilla voit luoda mitä ikinä haluat.

Sanat ovat kuin musiikkia. Niillä on oma rytminsä ja sävelensä. Jokainen sana vaikuttaa aina seuraavaan sanaan, ja yhdessä niistä muodostuu tarinoita. Sanat kirjoitetaan toistensa perään, ja niillä luodaan kokonaisia maailmoja ihmiskohtaloineen. Niillä voidaan ilmaista suuria tunteita, ja kuvata ihmeellisiä tapahtumia. Kirjoittaminen on yksi meidän luonnollisista lahjoistamme. Myös sinä voit oppia iloitsemaan kirjoittamisesta, ja ymmärtää sanojen musiikkia. 

Luova kirjoittaminen on kirjoittamista vapaasti suoraan sisimmästäsi. Se on uuden luomista sanoilla ja lauseilla. Tällä sivulla on menetelmiä, joilla voit vapauttaa kaikki esteet kirjoittamisen tieltä. Kirjoittamalla voit vapauttaa oman luovuutesi. Voit ilmaista itseäsi sanojen kautta. Voit antaa sanojen virrata itsestäsi vapaasti ja luonnollisesti, ja luoda niillä uusia maailmoja. Voit löytää kirjoittamisen ilon ja riemun.

Automaattikirjoitus
Virheiden tekemisen taito
Salaisuuksien vapauttaminen
Kirjoittamisen leikki

Automaattikirjoitus

Luomisen hetkellä meissä toimii aina kaksi puolta; luova puoli ja arvosteleva puoli. Toinen puoli luo uutta, ja toinen puoli arvioi sitä. Luova puoli tuottaa ideoita loputtomiin, ja jokainen idea on sille samanarvoinen. Arvosteleva puoli ohjailee tätä prosessia arvioimalla ideoiden laatua, ja valitsemalla kaikki ne ideat, joita haluamme ja tarvitsemme. Luova puoli pitää siis huolta määrästä, ja tarkkaileva puoli laadusta.

Kuvittele mielessäsi toimistoa, jossa toimii kaksi eri osastoa. Toinen osasto luo jatkuvasti kaikkea uutta, yhdistellen ja kehitellen mielikuvituksellisia ideoita. Tämä osasto ei erittele tai arvostele ideoita millään lailla, kaikki ovat sille aivan yhtä hyviä. Toinen osasto on taas laaduntarkkailija, joka valvoo toisen tuottamia ideoita. Se käy läpi ja arvioi niitä jatkuvasti, valitsen parhaat ja hyläten huonot. Lupaavat ideat palautetaan luovalle osastolle, joka kehittää niistä taas uusia ideoita. Näin luomisen prosessi etenee; ensin luodaan jotain uutta, ja parhaat ideat valitaan taas uudelleen kehitettäksi ja käytettäväksi.

Parhaimmillaan tämä toimii hyvin, ja meidän on helppo luoda paljon ja hyviä ideoita. Toisinaan kuitenkin nuo puolet ovat meissä epätasapainossa. Usein juuri kriittinen puolemme on avain liian aktiivinen, ja tukahduttaa luovuuden kokonaan. Tuo puoli ei silloin anna ideoille tilaa kasvaa ja kehtittyä. Se on silloin kuin ankara valvoja, joka hylkää kaikki uudet ideat heti alkuunsa, ja tyrmää armotta kaikki luomisen yritykset. Silloin uuden luominen voi olla hyvin vaikeaa tai jopa mahdotonta.

Silloin me emme saa enää luotua yhtään mitään, tai se on voi olla hyvin hidasta ja vaikeaa. Se ehkä onnistuu joskus, kun valvova silmä jostain syystä hetkeksi välttää. Se tarkoittaa sitä, että voimme luoda vain harvoin ja puuskittain, emmekä silloin kuin itse haluaisimme. On kuitenkin mahdollista oppia höllentämään tuota tarkkailua tietoisesti. Silloin sinä voit oppia luomaan vapaasti milloin vain haluat.

Tähän sopiva menetelmä on automaattikirjoitus. Sen on keino oppia höllentämään sisäistä kritiikkiä, ja oppia luomaan vapaasti ilman jatkuvaa arvostelua. Sen avulla voit päästää luovan puolesi valloilleen, ja antaa ideoiden virrata esiin rajoittamattomana virtana. Tähän harjoitukseen tarvitset vain kynän ja paperia, sekä hetken aikaa itsellesi. Myös tietokonetta voi käyttää kirjoittamiseen.

Istu alas, ja ala kirjoittaa. Kirjoita kaikki, mitä haluat kirjoittaa. Kirjoita mitä ikinä mieleesi juolahtaa. Kirjoita mielesi sisältö suoraan sellaisena kuin se on. Tee se sensuroimatta sitä mitenkään. Anna kirjoituksen vain tapahtua itsestään. Kirjoita jatkuvasti, pysähtymättä hetkeksikään. Jos et keksi mitään, kirjoita sekin ylös, ja kuvaile tuota tunnetta. Tärkeintä on antaa sanojen virrata vapaasti ja esteettä.

Tunne samalla mielessäsi oma tarkkailusi ja sisäinen valppautesi. Tunne kuinka se pyrkii säätelemään ja sensuroimaan kirjoitustasi. Päästä irti tästä arvostelusta. Opettele höllentämään otteesi tietoisesti, ja anna sanojen muotoutua itsestään. Luonnostelu ja kokeilu ovat luomisessa tärkeää. Siksi on tärkeää pystyä kokeilemaan ja hapuilemaan. Kaikki teokset syntyvät hahmottelemalla ja etsimällä sopivaa muotoa.

Tee tätä harjoitusta joka päivä. Paras hetki aloittaa on aikaisin aamulla, jolloin mielesi on vielä avoin. Kirjoita aina muutama sivu automaattikirjoitusta, ja vapauta sen avulla luovuutesi virta. Tee harjoitus säännöllisesti, vaikka mitä tapahtuisi. Hylkää aina kaikki tekosyyt ja esteet, ja kirjoita, vaikka se tuntuisikin joskus vaikealta. Tämä on yksi tärkeimmistä luovuuden vapauttamisen harjoituksista.

Takaisin


Virheiden tekemisen taito

Aloittaessamme uuden luomisen se on aina alussa hapuilevaa ja kokeilevaa. Alussa on tärkeää kokeilla ja sallia virheet, ja antaa luomisen löytää oma muotonsa ja tyylinsä. Jos yritämme välittömästi luoda täydellistä ja virheetöntä, niin se muuttuu vaikeaksi ja hankalaksi. Alussa luonnostellaan, ja annetaan luovuuden virrata vapaasti ja rajoituksitta.

Kun me yritämme tietoisesti välttää virheitä, niin luomisesta tulee jähmeää ja rajoittunutta. On vaikeaa olla tekemättä jotain, ja muistaa mitä ei pitäisi tehdä. Virheiden pelko jähmettää luovuuden nopeasti ja tehokkaasi. Tuo pelko rajoittaa meitä, kunnes meillä on hyvin vähän tilaa tutkia ja kokeilla, leikkiä luomisella ja itseilmaisuilla.

Opettele ensin kirjoittamaan huonosti. Kirjoita vapaasti mitä mieleesi juolahtaa, ja anna sanojen syntyä itsestään. Vapaudu virheiden pelosta tekemällä niitä tietoisesti. Ei ole oikeaa tai väärää tapaa kirjoittaa. Virheet voivatkin olla omaperäisyyden ja luovuuden alku. Luovuus on aina uusien polkujen ja mahdollisuuksien avaamista.

Kirjoita siis niin huonosti kuin pystyt. Tee niin huonoa jälkeä kuin ikinä mahdollista. Tee kaikki mahdolliset virheet, joita voit kuvitella. Tee kaikki ne asiat, joita sinua on varoitettu tai kielletty tekemästä. Naura omille virheillesi, ja kirjoituksesi kauheudelle ja tökeryydellä. Ei ole niin pahoja virheitä tai huonoa tekstiä, ettei sitä voisi kirjoittaa. Tämä on luovuuden ja itseilmaisun vapautta

Takaisin

Salaisuuksien vapauttaminen

Kirjoittaminen voi joskus paljastaa sisimpäämme enemmän kuin ehkä toivoisimme. Kaikilla meillä on salaisuuksia ja menneitä häpeän kokemuksia. Kirjoittaessamme kuvaamme omia tunteitamme, sillä lopulta kirjoitamme aina itsestämme ja omista kokemuksistamme. Yksi kirjoittamisen esteistä voivat olla nuo kätketyt tunteet ja kokemukset. Emme ehkä halua paljastaa niitä kenellekään, emme edes meille itsellemme.

Voit vapautua tästä esteestä kirjoittamalla tietoisesti kaikki ne asiat, joita et halua paljastaa. Kirjoita kaikki salaisuutesi ja häpeäsi aiheet. Paljasta ne kaikki avoimesti paperille. Kuvaa rehellisesti tapahtumia ja omia tunteitasi. Näin voit avata lukon sydämessäsi, ja löytää avoimemman ja syvemmän tavan kirjoittaa.

Aloita kirjoittamalla lauseita kuten ”häpeällisin salaisuuteni on…”, tai ”en halua kenenkään tietävän, että…”, ja jatka näitä lauseita kirjoittamalla mitä mieleesi tulee. Kirjoita avoimesti suoraan sydämestäsi. Lopuksi tuhoa paperi, ja varmista, etteivät kirjoittamasi asiat paljastu vahingossa. Näin uskallat paljastaa avoimesti syvimmätkin salaisuutesi.

Takaisin

Kirjoittamisen leikki

Kirjoittaminen voi olla iloista ja kepeää leikkiä. Leikkimällä voit löytää luovuutesi helposti ja luonnollisesti. Kirjoittamista kuitenkin pidetään usein niin vakavana puuhana. Kirjoittamisesta tulee silloin helposti jäykkää ja ilotonta. Etsi silloin uudelleen kirjoittamisen ilo ja riemu. Löydä uudelleen sanoilla leikkimisen taito.

Kirjoitus on vain pieniä mustia merkkejä valkoiselle paperille. Se ei ole mitään niin vakavaa. Leiki näillä pienillä merkeillä. Kirjoita niitä toisensa perään, ja leikittele sanojen leikkikaluilla. Runoile hilpeitä lauluja vailla mitään merkitystä. Kirjoita hassuja pieniä riimejä ja kertosäkeitä. Hassuttele sanoilla, ja voit tuntea luovuutesi vapautuvan ja rentoutuvan.

Leikittele sanoilla kuin lapsi, joka on saanut käsiinsä uuden lelun. Sanoilla voi luoda ihmeellisiä ja outoja leikkejä. Naura omille kirjoituksillesi. Kirjoittele pieniä satuja, ja iloitse sanoilla luomisen ihmeestä. Muista jälleen lapsuutesi tunne ja uuden löytämisen ilo. Sanojen maailma avautuu juuri lapsille ja lapsenmielisille.

Takaisin

Loppusanat:

Jos haluat oppia lisää kirjoittamisen taidosta, voit vierailla Luova kirjoittaminen nettisivuillani.

English

Muita sivujani:

Meditaatio-opas
Kirjoittaminen
Visualisointi
Chakrat
Tantraopas

Copyright: Flowguide.com